Наименование на обекта: Рукалото, с. Долна Градешница

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: I – III в.сл.н.е.

Описание: 

М.Рукалото е ниско възвишение с дължина около 600 м и с различна ширина, която достига до 70 м. По повърхността на терена тук се виждат много фрагменти от римска керамика, както от малки, така и от по-големи глинени съдове, намират се разхвърляни много камъни, ломени и речни , останки от колони и профилирани блокове.

На около 100м югоизточно от м.(хълма) Рукалото е открит надпис на гръцки език. В него се съобщава, че жителите на Нейне са издигнали из основи светилище на египетските богове Изида и Серапис, и че строежът е извършен под надзора на шест души, изредени поименно.

На билото на възвишението личат запазени останки от стени, очертаващи сграда с правоъгълен план и приблизителни размери 10м (изток-запад) на 6 м. Градежът на стените е с речни камъни, споени с бял хоросан. Около се забелязват разхвърляни из пръстта множество останки от обработени мраморни блокове, части от олтари , бази за колони и други архитектурни детайли. Те са указание за функциите на сградата – езически храм. Фрагментираната битова керамика наоколо се отнася към I-III в. По периферията на билото на възвишението около сградата имало каменна ограда – може би за огради теменоса на храма.

Предвид местонаходището на надписа от 78 г. сл. Хр., твърде вероятно изглежда това да е упоменатия в същия надпис храм на Изида и Серапис. Археологическите данни доказват наличието на важен култов център със значителен некропол, както и спорадичното заселване на близката околност.

Има две възможни хипотези. Според първата, култовият център в м.Рукалото (вероятно с две или дори повече светилища) е бил в територия, подчинена административно на по-отдалечено селище, което е действителен град. Посвещенията и субсидиите от страна на заможни градски жители в/за известни извънградски светилища са нормална практика през римската епоха. Същевременно по-видните обитатели на близката околност на култовия център в м.Рукалото, сред които има немалко ветерани и които са погребвани в местния некропол, следва да са били пълноправни граждани и участници в институциите на автономното самоуправление на въпросния град. Кой би могъл да е той ? Прегледът на информацията за античните селища по Средна Струма и беглият поглед върху картата на областта очертават един безалтернативен кандидат – действителният град от римската епоха под днешния гр.Сандански, отстоящ само на 15-16 км южно от култовия център в м.Рукалото. Съгласно логиката на тази хипотеза, името Нейне би трябвало да се свърже с този град.

Според втората хипотеза, храмът или храмовете в м.Рукалото е култов център на една обособена териториално-административна единица, в чиито граници няма реален град, но чиито жители (или поне част от тях) са с права на римски граждани.

Бъдещи археологически проучвания и нови епиграфски находки ще помогнат за утвърждаването/отпадането на една от двете хипотези.

Площ: 5 декара

Източник:  В.Динчев. Към характеристиката на античния център между с. Долна Градешница и с. Илинденци, Благоевградско

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/11/blog-post_78.html


Координати: 41.66924, 23.20740


Галерия: