Наименование на обекта: м.Чапрашлъка, с.Бараково

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: III в.пр.не -IV в.сл.н.е.

Описание: 

На 1,4км югозападно от с.Бараково, на равната горна част на терасата, върху значителна площ (около 30 дка) се откриват находки, характерни за светилищен и търговски комплекс. Това са няколко цели и фрагментирани оброчни плочки, две грубо обработени бази на колони, голям брой маниста, фрагменти от стъклени гривни и множество монети. Непосредствено северно, върху лекия наклон на терасата е разположено селището, възникнало около култовия и търговски комплекс. Тук личат основите на много сгради, изградени от необработени речни камъни без спойка от хоросан.

От мястото произхожда и надпис датиран към първата половина на III в. и посветен на Зевс, Хера, Хермес, Херакъл, Дионис и Афродита. Имената на посветителя от надписа и неговият етникон са тракийски. Тези данни сочат за наличието на голям светилищен комплекс в околността на кв. Бараково, където са поднасяни
оброци на почти всички божества, почитани в Горнострумската област. При изреждането на имената на божествата в надписа от Бараково мястото на Хермес, покровителя на търговията, е поставено непосредствено след главните и най-почитаните за областта Зевс и Хера.

Всички данни сочат че на това място е съществувало светилище, край което е имало голям търговски център (емпорион) и селище. Съществуването на всички тези обекти се дължи на факта че тук се пресичат важни търговски пътища. Вероятно обектите имат и пряка връзка с голямото селище Скаптопара, намиращо се на 3км източно.


Площ: 30 декара

Източник:  Д.Димитров. Тракийско светилище и панаир край Скаптопара

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/11/blog-post_50.html


Координати: 42.05044, 23.05371


Галерия: