Наименование на обекта: (?), гр. Казанлък

Вид: Култов обект, светилище, могила, гробница.

Хронология: ранна античност

Описание: Могилата се намира в североизточния край на гр. Казанлък. Открита е случайно през 1944 г. Ориентирана е в посока север-юг с вход от юг. Състои се от коридор, правоъгълна предгробна и кръгла погребална камери. Коридорът е от необработени камъни и е с размери 1,84 на 2,6 м. Двете камери са изградени от тухли споени с хоросан, а стените и подовете им са покрити с трипластова мазилка, върху която са нанесени стенописи. Предгробната камера има правоъгълна форма и е с размери 1,12 х 1,96 м и височина 2,25 м.  Засводена е двускатно. През правоъгълен вход оформен чрез 4 каменни блока се преминава в куполната камера. От вътрешната му страна някога е имало еднокрила метална врата. Куполното помещение е с диаметър 2,65 м и височина 3,25 м.

В дромоса и погребалната камера стенописите заемат площ от около 40 кв. метра. Именно заради тях Казанлъшката гробница получава световна известност. Определяни са като шедьовър на древното тракийско изкуство.

Гробницата е била ограбена още в древността. В кръглото помещение са намерени транспортна амфора, фрагменти от местна и вносна керамика, елементи от глинен венец с позлата, златни кръгли апликации и златни нишки вероятно от украса на дреха, костени предмети, части от въоръжение и юзда, късове дърво и железни гвоздеи, вероятно от погребално ложе, както и кости от два индивида. В предгробната камера е намерено глинено ойнохое и кости от погребания кон.

От двете страни на гробницата на 1,2 м височина в насипа са намерени две огнища със следи от извършвани жертвоприношения – множество животински кости и керамични фрагменти.

Източник: 

Исторически музей Искра – Казанлък

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2011/08/91.html


Координати: 42.62578, 25.39922


Галерия: