Наименование на обекта: Хамбар кая(?), с. Долно Черковище

Вид: Култов обект, светилище, скална гробница.

Хронология: ранна желязна епоха(?)

Описание: Обекта е разположен в м. Хамбар кая на 2,6 км. югозападно от с. Долно Черковище. В миналото скалата в която са издълбани е била използвана като кариера, при което гробниците са почти унищожени. В наши дни се забелязват останките на четири гробници.

Гробница 1 се намира на най-високата част на скалата „Хамбар-кая“, под триангулационния знак. Ориентирана е по посока север-юг с изход откъм северната страна. Източната й страна и част от пода са почти запазени. Състои се от гробна камера (гробница) и предверие. При основата камерата е дълга 1,90 м. и широка 1,70 м. Стените са идеално загладени, до полирани, трапецовидно наклонени към пода. Дълбочината на гробницата е 1,20 м. При горния ръб на стените в скалата е издълбан жлеб с ширина 10 см., в който са лежали краищата на покривната плоча. Отвора е бил на северната страна, която е напълно разрушена, но по сведения на местни жители, тя е била отвесна с трапецовиден отвор, от който сега е запазена долната страна дълга около 0,50 м. Дебелината на стената, която отделя камерата от предве-рието е около 15 см. Пред камерата е издълбан коридор (предверие) с дължина 3.60 м. и ширина 1 м., който излиза на повърхността на скалата. Отгоре е бил също покрит с каменна плоча.

Гробница 2 е на 4 м. северозападно от гробница 1. Тя също е ориентирана по оста си по посока север-юг, но входа й е на южната страна. Формата на основата й е удължен правоъгълник със страни: дължина 1.80 м. и ширина 1.10 м. При горния ръб на камерата също е издълбан жлеб за поставяне на покривна плоча. Преградната стена и входа са разрушени, но личат следите им при пода. Предверието е широко също 1 м. и дълго – 2,45 см.

Гробница 3 е само на 1.50 м западно от гробница 2. Тя е най-силно повредена. Запазена е малка част от западната и източната й стени, Видимо тя повтаря плана и размерите на гробница 2 и е също с отвор обърнат на юг.

Гробница 4 се намира на 3 м западно и по-ниско от гробница 1. Представлява издълбано в скалата корито с дължина 3,40 м, ширина 1,20 м и дълбочина 0,55 м. Страничните стени са загладени и леко наклонени към основата на коритото. От западната страна гробницата е открита. Вероятно затварянето й от запад и покриването й е ставало с каменни плочи, които сега липсват. Тази гробница се различава по размери от съседните й гробници. Нейната дълбочина е само 0,55 м, докато при съседните дълбочината е от 0,80 м до 1,20 м. Непосредствената й близост до останалите три гробници ни дава основание да приемем, че и тази изкуствена вдлъбнатина е била използвана за гробница или за някакви други култови цели, но пак във връзка с погребалните обичаи.

Стените и на трите гробници са идеално загладени и с остри ръбове. Следи от погребения не са открити, но то се е извършвало вероятно чрез трупополагане в камерата. От южната страна на „Хамбар-кая“, точно срещу входа на гробница № 2 е издълбана плитка фигура, известна на местното население като иманярски знак. Тя представлява съвсем схематично, стилизирано изображение на женска фигура с разперена пола. Над главата са издълбани две успоредни и удължени ямки. Цялата фигура е дълга около 30 см. С каква цел е била издълбана е трудно да се каже, но е възможно да е направена от иманяри, които по тези места търсят скрити съкровища на поп Мартин.

Източник: 

Б.Колев. Скални гробници край с.Долно Черковище, Хасковско.1965

Б.Колев. Още няколко неизвестни скални гробници в Източните Родопи

К.Кисьов. Погребални практики в Родопите, 2009

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/02/blog-post_41.html


Координати: 41.61987, 25.71888


Галерия: