Наименование на обекта: Момина могила, с. Братя Даскалови

Вид: Култов обект, светилище, могила, гробница.

Хронология: ранна античност

Описание: Обекта се намира на 0,6 км. североизточно от с.Баратя Даскалови, върху естествен хълм, доминиращ над околния терен. Могилата е с височина 7.5 м и диаметър 50 м. След иманярска намеса през 2010 г. е проведено археологическото проучване. Гробницата е разположена върху издигнат терен, непосредствено на юг от центъра на могилата. Входът й е на 15 м от периферията. Ориентирана е на югоизток/северозапад. В тази част могилата е натрупана от отделни по-малки могилки от глинеста пръст, редуващи се с могили от хумус.
На две места те са укрепени в основата си с големи струпвания от ломени камъни. Гробницата се състои от дромос и камера с кръгъл план и кошеровидно засводяване. Дромосът се намира на 2 м под могилния насип. Има дължина 3 м, ширина 1.50 м и максимална запазена височина 2 м. Изграден е в редова квадрова зидария, запазена до пет реда. Входът му е зазидан с квадри на суха зидария и редове от ломен камък на кална спойка. Дромосът е открит запълнен с пръст. При отнемане на насипа върху горните каменни плочи на източната му стена са открити останки от ритуални действия, свързани с вторично погребение или препогребване – части човешки скелет, елементи от бронзов бръшлянов венец с малки останки от листенца с позлата, фрагменти от гръцка амфора и части от железни върхове на копия. Гробната камера е с кръгъл план с диаметър при пода 3.30 м и запазена височина 2.80 м. Изградена е от обработени секторни каменни блокове. На пода на гробницата са открити части от амфори, от глинена кана и от други съдове от ограбения инвентар на погребението, както и човешки кости – както в камерата, така и в дромоса. Според антропологичния анализ те са на мъж в напреднала възраст и на бебе на около 3 месеца. Открити са също голямо количество златни нишки и част от златна диадема. Въз основа на откритите находки, използването на гробницата в Момина могила може да се отнесе към края на ІV или началото на ІІІ в. пр. Хр.

Източник: М.Тонкова, Я.Иванов. Тракийска куполна гробница от края на ІV – началото на ІІІ в. пр. Хр. в Момина могила, с. Братя Даскалови, Старозагорска област

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/07/blog-post_13.html


Координати: 42.30378, 25.22108


Галерия: