Наименование на обекта: Голямата могила, с. Маломирово

Вид: Култов обект, светилище, могила, гробница.

Хронология: късна бронзова епоха, ранна античност

Описание: Могилния некропол е проучван през 2005г. от Д.Агре. Разположен е между селата Маломирово и Златиница и се състои от 4 могили. “Голямата могила” е с диаметър – 102 м и височина 15,50 м. Формата й е силно издължена на изток. Могилата представлява сложен култов комплекс. В югоизточния сектор са открити 3 гроба от КБЕ. В ръцете на погребаните, в два от гробовете, като дар са поставени керамични съдове. Непосредствено на изток от тях, под каменно струпване, е разкрит гроб на 2 годишно дете.

В западната страна на могилата е вкопан гроб във вид на шахта. Гробната яма е ориентирана североизток-югозапад и е с размери 3,90м на 2,16 м. Върху дъното на ямата са поставени по-тънки дървени талпи, а върху тях е постлан своеобразен саван, изтъкан от коноп. Върху савана е положен покойника, чийто скелет е запазен. В гроба е открито и пълното му бойно въоръжение – железен меч (махайра), 200 бронзови стрели, седем копия, плетена желязна ризница, бронзов шлем – халкидски тип. Открит е параден сребърен наколенник с позлата. На главата на погребания е открит златен венец, в центъра на който е монтирана пластина с изображението на богинята на победата Нике. На малкия пръст на лявата ръка е поставен масивен златен пръстен-печат, върху който е изобразена Великата богиня майка. В гроба са открити и два сребърни ритона, 4 сребърни фиали и други съдове. В краката на мъртвия са поставени два комплекта сребърни апликации за конска амуниция, 200 сребърни мъниста към нея и две железни юзди.

Върху гроба с даровете е поставена дървена конструкция от масивни дървени талпи. Над нея цялата шахта е запълнена с камъни. Непосредствено на юг, до ръба на гробната яма, са жертвопринесени два коня. Разкрити са два култови рова. Рововете са дълбоки около 2,50 м и представляват своеобразна алея на почитта към мъртвия владетел. В тях са открити фрагменти от амфори. Извършвани са жертвоприношения на животни (коне и кучета), като тези ритуали са продължили не помалко от 10-15 години след смъртта на владетеля. След този период рововете са запълнени с огромни камъни. Известно време са били открити, след което и върху тях, както и върху цялата могила е донасипан и оформен могилен насип.
След анализ на находките се предполага че погребението е на владетел, починал на 18-19 годишна възраст, живял около средата на ІV в. пр. Хр.

Източник: 

Д.Агре. Проучвания на две могили в землището на с.Маломирово-Златиница, Елховска община, Ямболски окръг

Д.Агре. Голямата могила край Маломирово и Златиница

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/08/blog-post_38.html


Координати: 42.14539, 26.68650


Галерия: