Наименование на обекта: м.Мезаря, с. Равногор

Вид: Култов обект, светилище, гробница.

Хронология: IV – III в. пр.н.е.(?)

Описание: Могилния некропол (около 20 могили) е проучван от Г.Китов през 1987г. Установено е, че по-големите могили са били ограбени по времето на император Тиберий (14-37 г.) след потушаването на голямото тракийско въстание от 21г. Съоръженията в по-малките могили са нарушени в късно време, когато при обработката на повърхностните пластове е било достигнато до тях.

В две от по-големите могили са открити гробници-мавзолеи, последни жилища и светилища на хероизирани, обожествени тракийски владетели. Първата гробница е била построена и използвана известно време като открита. Суровият планински климат е наложил засипването й впоследствие с могилен насип. Поуките от първата са взети предвид при изграждането на втората гробница, могилата над която е изграждана едновременно с каменните стени. И двете гробници имат дълги коридори, които извеждат до югоизточните периферии на могилните насипи. Втората гробница е намерена от грабителите все още действаща като светилище, била е ограбена и още дълго използвана като убежище, преди да рухне и запечати формираните преди пластове във вътрешността на камерата й.

В две незначителни ями, запълнени с късове скала, са открити две гарнитури от сребърни позлатени украси за конска амуниция.

Площ: 1 декар

Източник: 

Г.Китов. Куполните гробници при Равногор в Родопите. Археология, 1989г.

Г.Китов. Свидетелства за тракийската култура при Равногор

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2016/07/blog-post_55.html


Координати: 41.93367, 24.36856


Галерия: