Наименование на обекта: Хисара, с.Висока поляна

Вид: Култов обект, светилище, крепост.

Хронология: късна желязна епоха(?)

Описание: Тракийското укрепено селище Хисара се намира на 2,7км южно от с.Висока поляна и 2,2 км. източно от с.Звезделина. Разположено е на високо скалисто и равно плато под което р.Перперек се влива в р.Арда. Платото е естествено защитено от отвесни скали от всички страни без северозапад, откъдето е и достъпа. Запазен е пътя към селището (крепостта). По достъпната северозападна страна личат валове, вероятно от преградни стени.

В най-южната точна на платото се намира малък скалист връх, който доминира над него. Върха е свързан с платото чрез тясна (няколко метра) скалиста седловина през която е единствения достъп. Личат останките на къса защитна стена в края на седловината. На самия връх има равна площадка с приблизителни размери 35м на 20м. от северната страна на площадката личат останки от преградна стена или сграда. Прави впечатление изключително голямата концентрация на битова керамика на тази площадка (на платото със селището не се намира почти никаква). Намира се основно груба работена на ръка сива керамика, но има такава с орнаменти.

Голямото количество керамика на малка площ и самото разположение на обекта ни кара да смятаме че става дума за култово място – светилище. Вероятно светилището е обслужвало тракийското селище намиращо се непосредствено северно от него.

Площ: 0,1 декара

Източник: БУДАЛА ТУРИСТЪ, 2020

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2020/02/blog-post_24.html

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/03/blog-post_60.html


Координати: 41.64600, 25.51350


Галерия: