Наименование на обекта: Мечока, с. Горталово

Вид: Култов обект, скално светилище.

Хронология: неолит(?), бронзова епоха(?)

Описание: Обектът се намирал при естествената скална колона „Мечока“, прилепена до скалата на каньона. Колоната е разрушена от иманяри в средата на 70-те. През втората половина на 1970-те години археолозите разкриват на десния бряг на р.Чернялка, под каньона материали от праисторическо селище, просъществувало от Неолита до Бронзовата епоха. В наши дни над селището е отложен дебел наносен пласт от свлечени скални късове. Според проф.Димитрина Митова-Джонова животът на селището е бил свързан със синхронното светилище и скалните рисунки, издялани на отделен блок от скалния масив над брега на реката изобразяващи фигури на хора и животни, геометрични орнаменти и алфабетни зназнаци, между които са били издълбани дупки, често организирани в мотиви.

Първите научни публикации за светилището и селището са на Васил Миков, който посещава мястото през 1921 г., го описва и обнародва многобройните графити и скални рисунки. Миков споменава, че т.нар. скала „Мечока“ е силно увредена и не повтаря формата, поради която е наречена така. По-късно Мара Цончева публикува няколко рисунки от светилището, изпълнени в бял и тъмен цвят, които представляват изображения на елени, кози, куче и др. Художественият стил, начинът на полагане на боята, както и техните сюжети свидетелстват за праисторическият им произход. (Съществуват устни сведения, че подобни скални рисунки и графити все още са запазени в малки пещери и на повърхността на скрити скали в каньона на речния бряг.)

Васил Миков отнася изображенията и скалните рисунки към епохата на Неолита и Бронзовата епоха, докато Иван Велков отнася към тази епоха само издълбаните в скалите дупки и ги свързва с т.нар. „шаленщайн“ – култовите издълбавания подобни на чашки, характерни за Централна Европа. Изображенията на хора, Велков отнася към ранното Средновековие и свързва с християнството. Проф.Ана Радунчева е категорична, че скалните рисунки, графити и издълбавания датират от Неолита и Бронзовата епоха.

Площ: (?) декара

Източник: 

В.Миков. Скалните изображениея от България

Д.Митова-Джонова. Археологически паметници в Плевенски окръг

Уикипедия

Връзки:

https://bg.wikipedia.org/

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2017/04/blog-post_83.html

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2017/04/blog-post_82.html


Координати: 43.32198, 24.54844 (приблизителни)


Галерия: