Наименование на обекта: м.Ушите, с. Старосел

Вид: Култов обект, светилище, могила, гробница.

Хронология: късна желязна епоха

Описание: 

През 2015г. при укрепителни работи по могилата е проучен самия и насип. При това са открити 2 огнища и 1 яма. Двете огнища са почти симетрично разположени в насипа, двустранно на съоръжението, и са на дълбочина около 2,50 м под повърхността. Огнище № 1 е разположено в западната част на могилата и е с видима дължина 1,45м и дебелина между 0,30 м и 0,35 м. От него произхождат фрагменти от различни керамични съдове. Сред тях има както работени на ръка, така и на бързо и бавно колело, и като цяло се датират между втората половина и края на ІV в. пр. Хр. В огнището са открити и малко количество горели животински кости от дребно тревопасно животно. Огнище № 2 е разположено високо в насипа, на югоизток от центъра на могилата. То има предполагаема елипсовидна форма с дебелина 0,20 м. Запазената част е с размери 0,20×0,65 м. От него произхождат единични фрагменти от натрошени съдове, работени на ръка и на колело със същата датировка. Яма № 1 е разположена в североизточната периферия на Четиньова могила. Има конична форма със силно извити навън горни ръбове и дълбочина 0,90м. Стените са опечени. В пълнежа от сиво-кафява почва с примеси от дребни въглени и ломени камъчета е поставена долната част на питос, запълнен по същия начин. На дъното на ямата се вижда тънък пласт въглени. Документираните следи от огън под и над съда не са засегнали питоса. Навсякъде в насипа се откриват фрагменти керамика – главно от съдове от късната желязна епоха, работени на колело и на ръка, единични фрагменти сива тракийска керамика. Сред тях има 3 глинени фрагментирани панички в цяла височина и един каменен хаван.

От структурите, открити в Четиньова могила през 2015 г., както и предишните години, може да се направи изводът, че в насипа са извършвани многократно различни действия продължително време. Вероятно част от тях са ритуални, а други са чисто утилитарни и са свързани с нормалното функциониране на храма и дейностите на обслужващите го.

Площ: 0,3 декара

Източник:  Д.Димитрова, М.Марков. Спасителни археологически разкопки на Четиньова могила при с.Старосел, Община Хисаря. АОР 2015

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2013/09/blog-post_13.html


Координати: 42.51214, 24.54704


Галерия: