Наименование на обекта: Пещера Самара, с. Рибино

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: късна желязна епоха

Описание: Обектът се намира в централната част на Стръмни рид, в карстов район на местността Талъшмандере. Едноименната река е ляв приток на р. Крумовица. През 1995 г. Г. Нехризов предприема археологически проучвания, провокирани от силна иманярска намеса в пещерата. Културен пласт е регистриран в привходните части. Констатирано е, че след материали от средновековието и късната желязна епоха се достига до некомпроментиран пласт с праисторическа керамика и дебелина 0.40м. Горната част на пласта е ограничена от пепел, вторично горели части от мазилки и въглени. Не са открити съоръжения, които могат да насочат към правилна интерпретация на обекта, което от своя страна затруднява определяне на функцията му. През периода на късната желязна епоха, пещерата е имала функцията на светилище. Това не може със сигурност да се твърди за предишната епоха. Въпреки липсата на структури, може да се предположи за наличие на временно или сезонно обитавано място, чиито постройки не са оставили трайни следи. Тази функция донякъде се подкрепя от откритите части от стенна мазилка.

В пещерата са открити фрагменти от керамични съдове от праисторията, античността и средновековието. Първите обитатели построяват две стени. Едната около входа, а другата на 10 m, която обгражда вътрешността. Няколко големи наводнения прекъсват ритъма на живот. В пещерата са открити дарове от погребението на тракийски владетел от преди 3500 години, които нямат аналог. Намерена е двойна брадва (лабрис), хирургически инструменти и сребърен амулет с формата на женска утроба. Двойната брадва е изработена от висококачествен бронз. Поставяла се е на върха на дървен жезъл и е символ на царската власт. Особено ценен е сребърният амулет, който е част от култа към Богинята майка. Хирургическите инструменти се състоят от бронзов скалпел, шило и игла, завършваща с малка лъжичка. Те са потвърждение, че тракийските владетели са били жреци и лечители. Предметите се намират в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Площ: (?)

Източник:  С.Делчев. Керамичен комплекс от началото на ранната бронзова епоха от пещера Самара при село Рибино, община Крумовград

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/12/blog-post_89.html


Координати: 41.40825, 25.49965


Галерия: