Наименование на обекта: м.Смесите, с.Кошов

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: I в.пр.н.е – IV в.сл.н.е

Описание: 

При м.Смесите са регистрирани два обекта. В северната част се забелязват части от сграда, разположена в близост до левия бряг на р.Бели Лом. Тя има ориентация изток–запад по надлъжната ос и вероятно правоъгълен план. Зидовете са запазени само в субструкция, изградени от грубо оформени варовикови камъни, споени с хоросан. Източната стена на постройката не е потвърдена и до момента дължината на сградата остава неясна, но надхвърля 30 м. Широчината на сградата възлиза на около 10 м. Постройката е била покрита с керемиди.

На около 250 м югоизточно е разкрита втора сграда. Сградата се състои от четири помещения и има ориентация югоизток–северозапад. Нейната максимална външна дължина е 10,80 м. Централното помещение има приблизително квадратен план, с апсидата от югоизток и вътрешни размери 7,0 х 6,45 м. Североизточно от него е разположено второ помещение. То има правоъгълен план с вътрешни размери 6,45 х 3,9 м. Запазената зидария се състои от грубо обработени варовикови блокчета, споени с бяло-жълт хоросан, с примеси от натрошена строителна керамика. На този етап от проучването може да се приеме със сигурност, че втората сградата е неправилно идентифицирана като църква в миналото. Тя е изградена най-рано в IV в. и принадлежи към групата представителни късноримски сгради с апсида.

Вероятно постройката в м. Смесите преустановява функциите си в края на IV или първата половина на V в. Не е изяснено каква функция изпълнява тя – дали е част от жилищен комплекс или, по-малко вероятно, е късноримски приемник на светилището на Диана.

С голяма доза сигурност можем да свържем останките от първата сграда (в северната част) с откритите епиграфски паметници, отнасящи се до светилището на Диана. Дали тя е била централният храм или част от светилищния комплекс ще се установи след нейното цялостно проучване.

Площ: 2,5 декара

Източник: 

В.Върбанов, Св.Тодорова. Археологическо проучване на обект „Светилище на Диана“, с.Кошов, Русенска област. АОР 2018

Д.Станчев. Разкопки в м. „Смесите“ край с. Иваново, Русенски окръг. АОР 1985

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/10/blog-post_19.html


Координати: 

43.68253, 26.00289 – Северна сграда

43.68213, 26.00577 – Южна сграда


Галерия: 


Видео: