Наименование на обекта: (?), с. Доситеево

Вид: Култов обект, светилище, скални ниши.

Хронология: ранна желязна епоха (?), римска епоха (?)

Описание: Обектът се намира непосредствено и източно от село Красен, oбласт Добрич. Разположен е на висок до 3 м и дълъг над 120 м скален венец от черупчест варовик. Той е част от обширна скална тераса, която на това място е отвесна. Теренът пред нея се спуска доста стръмно към реката край село Красен, докато над него продължава в Добруджанското плато. Установени са няколко групи издълбани в скалния венец ниши. Общият брой на откритите досега ниши е 16, а размерите им варират от 0,30 x 0,25 м до 0,50 x 0,25 м. Повечето са с правоъгълна форма, дъговидни отгоре, но има и само правоъгълни, трапецовидни или слабо елипсовидни. Част от нишите са групирани по двойки, с обща стена помежду им, докато други са оформени поединично. Повечето са издълбани в скалата на почти еднаква височина спрямо съвременния терен. Почти всички са ориентирани на юг, а само една е на югозапад, което показва, че са били осветявани от слънцето почти през целия ден. При разчистването на насипа, непосредствено пред нишите, е разкрита част от тясна хоризонтална тераса – силно напукана карстова плоча. В научната литература има няколко хипотези относно предназначението на подобни ниши. Те най-общо се отнасят към античността. Според едната се приема, че в тях траките са извършвали определени ритуали, посветени на техните божества. Според други хипотези, въз основа на фрагменти от керамика и дребни находки в подножието им, се смята, че в тях са били поставяни урни с останките от кремирани починали. Близките им са извършвали религиозни ритуали в тяхна чест, тъй като траките са обожествявали своите предци. По аналогия трябва да приемем, че и откритите край с. Красен, община Генерал Тошево скални ниши са имали същото предназначение – като светилище.

Източно и западно от нишите има следи от значително добиване на обработен камък от скалния масив. Има запазени ясни останки – легла на извадени вече каменни блокове, сегменти от колони, само очертани с каменоделско шило или полуготови блокове от варовик, а също и почти напълно завършени, но още не отделени от скалата изделия. Размерите на блоковете показват че, поне част от добиваните тук камъни са били използвани в крепостно строителство, а останалите – може би в градежа на частни и обществени сгради в региона – в самите крепости. Особено интересни са откритите в кариерата сегменти, т. нар. барабани от варовикови колони, използвани при строежа на обществени и култови постройки. Фактът, че има почти готови, но не извадени блокове, показва, че каменната кариера край с. Красен е била изоставена внезапно, може би пред опасността от вражеско нападение на селището, към което тя е принадлежала.

За датирането на тракийското светилище засега има две работни хипотези. Едната, че то е от ранножелязната епоха (XII–VI в.пр. Хр.), като при разработването на кариерата каменоделците са запазили останките му. Другата е, че то възникнало през римската или късноримската епоха (II–IV в.). Може да се предположи, че каменната кариера е от римската епоха (II–III в.), тъй като в близост има селища от това време, както и тракийски надгробни могили. Не бива да се изключва и възможността, тя да е разработена през късната античност (ІV–VІ в.), когато в днешна Добруджа и изобщо в североизточна България е имало голямо строителство на крепости.


Площ: 0,5 декара

Източник: 

А.Минчев, Й.Валериев. „Скални ниши“ – Тракийско светилище и антична каменна кариера край с.Красен, Област Добрич. АОР 2014

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2019/08/blog-post_95.html


Координати: 43.83805, 27.92942


Галерия: