Наименование на обекта: Голяма могила, с. Паскалевец

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: римска епоха

Описание: Светилището не е проучено археологически. Съществуването му е предположено въз основа на откритите оброчни паметници. Шестнадесетте релефа на Тракийския конник са открити случайно в периферията на т. нар. Голяма могила, отстояща на около 250 м северно от село Паскалевец, намиращо се на 7 км от Никополис ад Иструм. На около 1 км северно от селото (ок. 750 м от светилището) са регистрирани следи от селище. Северно от селото има и могили.
Едно от посвещенията е направено на θεὸς Ἥρως Βασκιδιθιας. Г.Кацаров предполага, че същото божество е почетено и в още един паметник. Голямата част от паметниците са фрагментирани и не може да се възстанови цялата иконографска схема. Върху единствения цялостно запазен паметник е изобразен завръщащ се от лов Конник. Запазени са имената на трима посветители. В единстве-
ното посвещение на латински език е засвидетелстван булевтът Валерий Максим. Друго посвещение е направено от архиереуса Юний Лукиан. От надпис от Никополис ад Иструм е известен един бивш архиереус със същото име, поставил статуи на Каракала и Юлия Домна в периода 212 – 213 г. Третият известен посветител носи гръцко лично и бащино име. Присъствието на двама представители на муниципалната аристокрация на Никополис ад Иструм поставя светилището в по-особено положение, но само на базата на наличната информация не може да се определи ролята му в религиозния живот на района. Хронологическите рамки на съществуване на светилището не са съвсем ясни. Според П. Владкова могилата се отнася към средата на ІІ в., а светилището е изградено към времето на Северите. С дата в първата половина на ІІІ в. са повечето от оброчните плочки. Само два релефа са поставени в късния ІІ – началото на ІІІ в.

Площ: (?)

Източник: 

И.Вълчев. Извънградските светилища в римската провинция Тракия


Координати: 43.25657, 25.48287


Галерия: