Наименование на обекта: Градището, с. Кунино

Вид: Култов обект, светилище (?), селище, крепост.

Хронология: елинистическа епоха, римска епоха

Описание: На запад от днешното село Кунино, върху естествено защитена скалиста тераса, са развалините на късноантичната крепост и селище Викус Тролензиум.

Тук е намерен жертвен камък с латински надпис с посвещение на бога Юпитер. Жертвеника е четиристранен, украсен с изображения на волски глави и на него се чете следният надпис: „Селяните от Трулензис посветиха на Юпитер, най-добрия и най-великия, за здравето на императора, чрез кметовете Публий Елий Атал и Тит Елий Секунд. Изработено от Агатокъл“.

Още един жертвеник с надпис в осем реда, който гласи: ”На най-добрия и най-великия бог, за здравето на императора, чрез кметовете Белиций, (син на) Валерий, и Мназей, (син на) Полион, въздигнаха този паметник със собствени средства каменоделците Фирмус, син на Антигон, Никострат, син на Демостен, и Зоил, син на Горгий, които са от село Трулензис”.

Друга находка също е жертвеник, разделен на четири части. В първото поле има легло, във второто – съд за вода; в четвъртото изображение на волска кола с натоварена бъчва, а в четвъртото се чете надписа: „…уловен и пленен от варварите и освободен от заробване от готите…

От мястото произхожда и варовикова колона с диаметър 30 см и запазена височина 1 м. На нея има гръцки надпис, посвещение на бог Асклепий и неговите син и дъщеря Телесфор и Хигия.

По непроверени сведения, един жертвеник има в двора на църквата в селото, който също е пренесен от Градището.

Тези находки водят до заключението че в селището е имал едно или повече култови места (светилища) активни през трако-Римския период.

Площ: 14 декара

Източник: 

В.Добруски. Други паметници по културата на Асклепия в Тракия. Археологически известия, № 1, 1907 г.

К.Шкорпил. Антически надписи из разни краища на България. Министерски сборник, № 4, 1894 г.

И.Велков. Vicus Trullensium (Селото на трулензите). Изследвания в чест на акад. Д Дечев, 1958.

Връзки:

wikipedia.org

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/03/blog-post_75.html


Координати: 43.19297, 23.99094


Галерия: 


Видео: