Наименование на обекта: Храм на Юнона, Ескус, с. Гиген

Вид: Култов обект, светилище, храм, античен град.

Хронология: I – IV в.

Описание: В римския град Улпия Ескус са открити и изследвани първите самостоятелни храмове на Капитолийската троица у нас. Комплексът от трите храма е уникален по своето архитектурно решение. Той е единственият в провинциите Горна и Долна Мизия, както и Тракия. Включва храмовете на Юпитер Оптимус Максимус, Юнона и Минерва. Те са централният и най-важен архитектурен ансамбъл на форума на Ескус.

Храмът на Юнона е разположен на 10,37 м. източно от този на Юпитер. Размерите са по-малки от тези на храма на Юпитер – 8,95 м. на 9,20 м. Храмът е цялостно проучен, но останките са лошо запазени и ограбени още в древността. Входът е от юг и през него се отива до предверие и култовото помещение. Култовата статуя на богинята Юнона (съпруга на Юпитер) не е намерена. Фриз-архитравните блокове са украсени с тежки гирлянди, носени от Ероси.

Трите храма са издигнати едновременно с построяването на форума на Улпия Ескус. Строителството им продължава през периода на късното управление на император Траян (97 – 117) и началните години на император Хадриан (117 – 138). По стилови особености архитектурната декорация на форума е силно повлияна от тази във Ефес от първата четвърт на II в. сл. Хр. Разрушени са през IV в. сл. Хр.

Площ: 0,1 декара

Източник:  Т. Иванов. Улпия Ескус. Римски, късноримски и ранновизантийски град. Том ІІ: Гражданска базилика и храм на Фортуна. Разкопки и проучвания, 34. София: Археологически институт с музей, 2005

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/09/i.html

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/09/ii.html

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/05/blog-post_95.html


Координати: 43.71124, 24.46624


Галерия: