Наименование на обекта: емпорион Туида, гр. Сливен

Вид: Култов обект, светилище, крепост.

Хронология: III – IV в.

Описание: Светилището не е проучено археологически. Съществуването му се предполага въз основа на откритите в местн. Хисарлъка над Сливен материали, повечето от които са вторично употребени като строителен материал в късноантични градежи. От запазените епиграфски паметници става ясно, че посвещенията са правени в светилища, разположени в емпорион Туида, спадащ към градската територия на Августа Траяна. Предположенията, че Туида се е намирала на хълма Хисарлъка над Сливен не намират потвърждение в археологическите материали. На хълма отсъства пласт от римската епоха, а откритите паметници са преупотребени вторично като строителен материал в късноантичното укрепление. С Туида по-скоро трябва да бъдат свързани следите от селища от римската епоха под съвременния град Сливен.

От Хисарлъка произхождат две посвещения на Зевс с епитет Ὀκκονηνός, от които е публикувано само едното. Паметникът е намерен преупотребен като строителен материал в църковен комплекс от IV – VI в. Представлява мраморен постамент за статуя, от която са запазени само стъпалата на човешка фигура и долната част на олтар. Посвещението е направено на Зевс Ὀκκονηνός, който носи и епитета ἐπήκοος. Епитетът Ὀκκονηνός е известен от още две посвещения от територията на Никополис ад Иструм и е с малоазийски произход. Статуята вероятно е била поставена в светилище на Зевс, намиращо се в емпориона Туида. Посветителката – Юлия Ларция – е с две римски имена, а съпругът ѝ Аврелий Теопомп, син на Динис, е булевт, вероятно в Августа Траяна, и според патронима му е с тракийски етнически произход. Посвещението е направено заради изпълнена молба. В. Велков споменава още един надпис с посвещение на
Зевс Ὀκκονηνός от Хисарлъка. Въз основа на тях трябва да се приеме мнението на издателя на първия паметник, че в емпорион Туида е съществувало светилище на Зевс Ὀκκονηνός.

Площ: (?)

Източник: И.Вълчев. Извънградските светилища в римската провинция Тракия

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/08/blog-post_36.html


Координати: 42.69317, 26.33573 (на късно античната крепост)


Галерия: