Наименование на обекта: Крив град, с. Караш

Вид: Култов обект, светилище(?), крепост.

Хронология: късна бронзова епоха, ранна желязна епоха, късна желязна епоха, елинистическа епоха, римска епоха

Описание: Светилището не е археологически засвидетелствано. Съществуването му се предполага въз основа на откритите три постамента с надписи. Паметниците са вторично употребени в градежа на църквата в село Караш, но произхождат от местността Крив град.

Двата постамента за статуи с гръцки надписи са с идентично съдържание и оформление – украса с гирлянди и бичи глави, а в горната си част имат вдлъбнатини със следи от олово, чрез които са прикрепяни статуите на божествата. И двата паметника са посветени от едно и също лице – Марциал, син на Битюс, за самия него и за близките му. И в двата надписа след името на посветителя е изписана буквата бета, която е възможно да бъде съкращение за булевт.
Текстът е предшестван от обичайната посветителна формула „Ἀγαθῆι τ ύχηι“. Първият паметник е посветен на Зевс Олимпийски, а вторият – на Хера Олимпийска. От третия паметник е запазена само малка част – представлява профилирана част от корниз на ара или постамент за статуя. Запазени са буквите IOM – т. е. посвещението е направено на Капитолийския Юпитер Оптимус Максимус. Двата постамента със статуите, както и арата или постаментът за статуя с посвещение на Юпитер, най-вероятно са били поставени в светилище на Зевс и Хера. Не може да бъде изключена и възможността паметниците да произхождат от частно култово място.

Площ: (?)

Източник:И.Вълчев. Извънградските светилища в римската провинция Тракия

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/05/blog-post_13.html


Координати: 43.08623, 23.90541 (координатите са на крепостта в м.Крив град)


Галерия: