Наименование на обекта: Чучул камък, с. Овчарово

Вид: Култов обект, скално светилище, менхир

Хронология: ранна желязна епоха (?)

Описание: Чучул камък (Чучуль камик) е коничен менхир, за който археолозите предполагат, че е играел важна роля в култа към плодородието за населявалите този регион местни тракийски племена, които са изпълнявали сезонни ритуали около камъка. В по-късен период, при Чучул камък са се провеждали народни събори. Българският археолог Георги Бончев публикува обекта през 1901 г., като споменава, че на място са съществували и други менхири, от които най-масивният е носел наименованието „Чучул камък“, който единствено е оцелял до наши дни.

Коничният менхир „Чучул камък“ представлява грубо оформена конусовидна трахитна колона с надземна височина 2,10 m и диаметър 1 m. Менхирът се свързва с ранно-тракийската култура, но предназначението му е неизяснено. Първоначално обектът се е намирал на около 4 m от сегашното си местонахождение и е бил с 0,60 m по-висок, но е преместен при строежа на пътя. Върху менхира с червена боя са обозначени посоките на света.

В м. „Орехчето“ на североизток от селото през 1970-те години при теренни проучвания, археолозите регистрират селище от ранната Желязната епоха, което без съмнение е било свързано със менхира „Чучул камък“ и прилежащите му обекти, които са били унищожени с времето.

Площ: 0,1 декар

Източник: Уикипедия

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html

Уикипедия


Координати: 42.01086, 25.99733


Галерия: