Наименование на обекта: Голямата свещарска могила (Омуртагова могила, Могила 30) , с. Свещари

Вид: Култов обект, светилище, гробница, могила.

Хронология: ІV – III в. пр. Хр.

Описание: 

Проучването на Омуртаговата могила край с. Свещари започва през 1992г. Тя е висока 20м и е най-голямата от могилите в източния некропол. В могилата е разкрита силно разрушена и ограбена гробница с полуцилиндричен свод, изградена от масивни каменни блокове. Гробницата е била разрушена при голямо земетресение. От гробната камера и насипа са идентифицирани костни останки от поне 6 индивида и от двата пола.

През 2012г при разкопки в насипа на могилата е открито голямо тракийско златно съкровище. Съкровището е било в дървено сандъче и се състои от диадема, четири многоспирални гривни, пръстен с образа на Ерос, копчета, начелник и апликации към конска сбруя, както и от желязна юзда. При пресяването на пръстта от могилния насип са открити множество миниатюрни златни нишки. Вероятно те са свидетелство, че накитите са били покрити със златотъкана фина материя. Съкровището е с общо тегло от над 1,8 кг.

Разкрити са запазени останки от ствола и корените на вековно дърво (дъб или бряст) в основата на което е било поставено дървеното сандъче със златните дарове. Тази ритуална практика показва, че за погребението на гетския владетел е било избрано място в непосредствена близост до почитаното като свещено дърво, което впоследствие е засипано от огромната могила.

През 1930г. на това място са правени разкопки с цел издирване на гробницата на хан Омуртаг.

Източник: 

Д.Гергова. Проучвания на голямата свещарска могила. АОР 2013г.

Колектив. Редовно археологическо проучване на Голямата Свещарска Могила в иар „Сборяново“. АОР 2015г.

М.Чичикова. Погребални практики от източния Свещарски могилен некропол.

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/04/blog-post_85.html


Координати: 43.73244, 26.77401


Галерия: