Наименование на обекта: Злата могила, с. Съдиево

Вид: Култов обект, светилище, могила, гробница

Хронология: римска епоха

Описание: Могилата се намира на 1,4км. северозападно от центъра на село Съдиево. Има диаметър в основата 92 м. и височина 17,60 м. През 2004г., в югоизточнната част на могилата, иманяри попадат на колесници и коне. Предприетите спасителни разкопки позволяват  да бъдат проучени останките на две колесници – двукола и четирикола и скелетите на осем коня. Според откритият инвентар погребението на коне и колесници е датирано в края на І-ІІ в. сл. Хр. На върха на могилния насип е открит зидан тухлен гроб. Погребението е извършено чрез трупоизгаряне извън гроба. Откритите златни мъниста от огърлица, златна висулка, златни касети вероятно от обеци, вретено от кост, бронзова кована кана „Тракийски тип”, позволяват датировка ІІІ в. сл. Хр. В първия сезон от археологическите проучвания са открити и 20 гроба от Османския период. През следващата 2005 г. са проучени още 12 гроба от същия период. След прекъсване от 5 години, през 2011 г., проучванията на надгробната „Злата” могила са възобновени. Регистрирано е каменно струпване в югоизточната и част. Каменната могилка е издигната над мраморен саркофаг, изработен е от един мраморен блок. В саркофага са открити кости от два детски скелета – на неродено бебе (6-7 месечен плод) и на 6-7 месечно дете. В ЮИ ъгъл на саркофага като гробен дар е открит строшен стъклен съд. Датиран е в края на ІІ – началото на ІІІ в. сл. Хр. Открити са и нови 37 гроба, в които погребенията са извършени чрез трупополагане и които се отнасят към Османския период.

Източник: 

Кр.Велков, Т.Кънчева-Русева. Редовно археологическо проучване на надгробната „Злата“ могила в землищео на с. Съдиево, Община Нова Загора. АОР 2011г.

Кр.Велков, Т.Кънчева-Русева, Н.Господинов. Археологически разкопки на надгробната „Злата“ могила в замелището на с. Съдиево, община Нова Загора. АОР 2012г.

Кр.Велков. Погребение в саркофаг край Злата могила, с. Съдиево, Новозагорско

Връзки:

https://haiduk-tourist.blogspot.com/2014/04/blog-post_7398.html


Координати: 42.53856, 26.07061


Галерия: