Наименование на обекта: в.Огоя, гр. Радомир

Вид: Култов обект, светилище.

Хронология: ІІ-ІІІ в.

Описание: При изграждане на водно-пречиствателната станция по време на изкопната дейност са намерени около двадесет мраморни оброчни паметници, изследвани от Г. Кацаров – повечето са фрагментирани, като има както релефи, така и статуйки. Във всички случаи е изобразен само Тракийския Конник (Херос) в различни пози.
Светилището, посветено на Тракийския Конник (Херос), е категорично засвидетелствано от голямото количество оброчен материал и е датирано ІІ-ІІІ век. В това светилище Херос е почитан не с хтоничните си аспекти, а (според епитетите в надписите) като бог на светлината, огъня и светкавиците.

На терена в непосредствена близост до развалините от воднопречиствателната станция се забелязват изкопи и голямо количество керамика, вероятно част от останките от гробница и от светилището. Находките са северно от върха (където в момента е изграден ретранслатор), което ги свързва с посочената в археологическите източници информация за надгробна могила, днес разрушена (която вероятно е била на мястото на намиращия се в непосредствена близост голям каптаж).
Днес от гробницата са останали само разпръснати камъни, вероятно част от изолационния кожух на надгробната камера, както и единични фрагменти от строителна и битова керамика, може би от култовия инвентар и от гробното съоръжение.

Площ: (?)

Източник:

И.Вълчев. Извънградските светилища в римската провинция Тракия

http://wikimapia.org

Връзки:

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/10/blog-post_26.html


Координати: 42.50854, 22.98569


Галерия: