Наименование на обекта: Кръста, гр. Рила

Вид: Култов обект, скално светилище(?).

Хронология: късната Желязна епоха, Елинистичната епоха и късната Античност (?)

Описание: Естествени скали разположени от двете страни на Рилска река са сакрализирани в древността. Особено впечатляващи са тези разположени на северния бряг, които са осеяни със строителна и битова керамика датираща от късната Желязна епоха, Елинистичната епоха и късната Античност. За някои от скалите са съхранени само топонимите, а за други названието е свързано с множество местни легенди. Скалата разположена на западната страна е наречена „Конникът“, защото силуетът и напомня на конник. Според проф.Васил Марков това е забележителен по своята стойност топоним от сакралната територия на това светилище. Този образ според интерпретацията на Марков потвърждава връзката на Тракисйкия херос с древните мегалитни светилища.

Над скалата „Конникът“ е разположена друг монументален скален къс наречен с името „Пчелата“, където е оформена неголяма четириъгълна площадка, частично вкопана от запад и юг в скалата. Откритата на това място фрагментирана антична строителна керамика свидетелства за наличието на архитектурна постройка, която е била част от светилището. Названието на скалата „Пчелата“ Марков тълкува като връзка с Великата богиня – майка. Пчелата се среща и като символ в народното житие на Свети Иван Рилски, където е медиатор между този и отвъдния свят.

Изсечената в скалният хребет пътека свързва „Пчелата“ със съседните два върха – част от свещената територия, достигайки до скалния масив „Кръста“. По-старото име на скалата е „Черната скала“ – топоним особено често срещан в рамките на Югозападна България.

Площ: 0,5 декара

Източник: Уикипедия

Връзки:

Уикипедия

http://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/10/blog-post_1.html


Координати: 42.13363, 23.15139


Галерия: 


Видео: